Belföld

Újjáépíttetnék a Regnum Marianumot

A Jobbik szerint az építés eszközként szolgálhat a nemzet morális megújulásához is.

A Jobbik két képviselője javasolja a városligeti Regnum Marianum templom újjáépítését. Az előterjesztés szerint a parlament felkéri a Kormányt, hogy a Magyar Katolikus Egyházzal, a fővárosi önkormányzattal és a civil szervezetekkel együttműködve 2014 tavaszáig építtesse újjá a Rákosi Mátyás utasítására leromboltatott templomot.

A Hegedűs Tamás és Staudt Gábor által jegyzett képviselői indítvány emlékeztet arra, hogy az európai államok manapság sorra építik újjá a II. világháborúban vagy azt követően lerombolt nemzeti kegyhelyeiket. “Jellemző a magyar viszonyokra, hogy a felrobbantott Regnum Marianum templom romjai – az altemplommal együtt – még a rendszerváltás után húsz évvel is a lekövezett egykori Felvonulási tér alatt nyugszanak, Budapest egyik soha be nem gyógyuló, történelmi sebhelyeként.” -írják.

A Jobbik képviselői szerint ez elfogadhatatlan, hiszen a Magyarok Nagyasszonya templom nem csak egy imahely a sok közül, hanem egy szimbólum: az értelmetlen, barbár, rákosista országpusztítás és erőfitogtatás szimbóluma.

Az újjáépítés nem egyszerűen lehetőség, hanem a kései utódok számára — a Regnum
Marianum templom egykori híveivel szemben fennálló — történelmi kötelesség is, mely
ugyanakkor eszközként szolgálhat a nemzet morális megújulásához is. Az ügy fontosságát jól szemléltetik II . János Pál pápa szavai, aki szerint a Regnum Marianum templom újjáépítése jelképe lesz a magyar egyház és a magyar nemzet feltámadásának .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik