Belföld

Romagyilkosságok: valóban jelentett az egyik gyanúsított

A HM elismerte, az egyik gyanúsított korábban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint a dokumentumok vizsgálatakor kiderült, hogy a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH). Ez azt jelentette, hogy katonaként bizonyos esetekben informálta is a hivatalt. A férfi 2007 őszén külszolgálatra Koszovóba ment, onnan visszatérve megromlott egészségi állapota miatt egészségügyi szabadságon volt egy évig, majd leszerelt. Így kapcsolata a hivatallal szinte teljesen megszűnt.

A közlemény kiemeli, hogy a gyilkosságsorozat idején – a fellelhető iratok szerint – a férfinek nem volt kapcsolata összekötő tisztjével. A kapcsolattartó sem rendelkezett érdemi információval a támadásokról.

A Blikk pénteki számában számolt be arról, hogy a honvédség kéme volt az egyik gyanúsított, Cs. István. Azt is írták, hogy nem helytálló a Honvédelmi Minisztérium korábbi közleménye, mely szerint a halálbrigád tagja, a korábban szerződéses katonaként szolgáló férfi nem állt kapcsolatban a Katonai Biztonsági Hivatallal.

Most a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy a férfi beszervezését a KBH korábban valószínűsíthetően saját összekötő tisztjének védelmében tagadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik