Belföld

Biszku-vita: mindenki mást mond

Emberiség elleni bűncselekmény is lehetne a vád - mondja az LB volt bírája.

A rendőrség nyomoz, amiért Biszku Béla a Duna tévében ismét ellenforradalomnak nevezte ’56-ot. Az interjú után egy jobbikos képviselő tett feljelentést a rendőrségen, a kommunizmus bűneinek tagadását június óta tiltja a büntető törvénykönyv.

„Először is, én ezt nem forradalomnak tartom, hanem ellenforradalomnak. Azért, mert ahol én dolgoztam, Angyalföldön, a Láng Gépgyár volt tulajdonosa már ott sétált az irodában és várta, hogy milyen lesz az események kimenetele és abban reménykedett, hogy vissza fogja kapni a gyárat. Ami történt utána, az egy nemzeti tragédia. Azon kívül azokat a kiskatonákat, karhatalmistákat, akik a pártbizottság székházát védték, azokat felakasztották a lábuknál fogva, a szívüket kitépték. Ezt lehet a rendszer védelmezőinek az oldaláról forradalomnak tekinteni?”

Biszku Béla az interjúban azt is mondta: belügyminisztersége alatt helyreállt a rend és a közbiztonság az országban, a hatóságok csak a rendszer ellen vétőket vonták felelősségre. Szerinte csak olyan embereket ítélt el a bíróság, akik valóban bűnösek voltak.

Hack Péter szerint a jobbikos képviselő nem jól értelmezte a törvényt, amikor feljelentést tett. A Klubrádiónak a jogszociológus azt mondta, a volt belügyminiszter nem ítélhető el, amiért nem kért bocsánatot, a törvény a sokkal szélsőségesebb megnyilvánulásokat bünteti.

Ezzel szemben jóval súlyosabb is lehetne a vád egy másik jogász szerint. Komolytalannak tartja a Biszku Bélával szemben indult büntetőeljárást Völgyesi Miklós. A Legfelsőbb Bíróság volt bírája szerint az ’56-os megtorlások idején belügyminiszterként dolgozó politikust emberiség elleni bűncselekmények miatt is eljárás alá lehetne vonni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik