Belföld

A magyar felnőttek negyedének gond az olvasás, számolás

24.hu
24.hu

2010. 08. 13. 12:21

A másik negyed magas szinten olvas, számol és old meg problémákat.

Az OECD-felmérés négy készséget vizsgált, úgy mint prózaolvasás, dokumentumolvasás, számolás és problémamegoldás. A nemzetközi felmérés elemzését az kutatócsoport végzi, amelyet Dr. Köpeczi-Bócz Tamás vezet.

A vizsgálat keretében arra a következtetésre jutottak, hogy a magyarországi munkaerőpiac a vizsgált alapkészségekkel rendelkező munkavállalók tekintetében mindenképpen toleráló munkaerőpiacnak tekinthető.

A kutatók a toleráló munkaerőpiacot úgy definiálták, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik a vizsgált készségek közül akár csak eggyel „jó” szinten rendelkeznek, sokkal jobb esélyük van az elhelyezkedésre, mint azoknak, aki mind a négy készségterületen nehézségekkel küzdenek.

A vizsgálatból kiderült, hogy a magyar felnőttek körülbelül egynegyede (28 %) mind a négy kompetencia hiányával küzd, és körülbelül a lakosság ugyanekkora hányadánál minden készség magas szinten megtalálható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.