Belföld

Az új régiós beosztásra kíváncsi az MSZP

A szocialisták szerint az ügy sürgős, év végéig meg kell állapodni Brüsszellel, különben uniós pénzek kerülhetnek veszélybe.

Varju László szocialista országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a következő időszakban több mint 3 ezer milliárd forint fejlesztési forrás felhasználásáról dönthet majd, ehhez azonban hazánknak meg kell állapodnia Brüsszellel az új régiós beosztásról. Már tavasszal közölnie kellett volna Magyarországnak az ezzel kapcsolatos álláspontját, de a Bajnai-kormány a választások előtt jelezte, hogy a feladatot a következő kabinetre hagyja. Varju László szerint az Orbán-kormánynak már döntenie kellett a kérdésben, erről akarja levélben megkérdezni a nemzeti fejlesztési minisztert.

Magyarországon korábban hét úgynevezett tervezési-statisztikai régiót jelöltek ki. Megyehatárok mentén szervezték meg a régiókat, de azóta vannak változások, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni – mondta a képviselő. Példaként említette, hogy a közép-magyarországi régióban szerinte külön kellene választani Budapestet és Pest megyét, mivel eltérő a fejlettségük. A szétválasztással el lehet érni, hogy ne essen el fejlesztési forrásoktól a fővárosnál jóval elmaradottabb Pest megye. Forradalmi változtatásokra ugyanakkor szerinte nincs szükség – mondta. Varju László szerint az új régiós beosztás a 2013-as évi források felhasználása szempontjából fontos, nem a 2011-es évet befolyásolja.

A politikus beszélt arról is, hogy megérkezett a válasz a nemzeti fejlesztési minisztertől korábban írt levelére. Fellegi Tamás ebben arról tájékoztatta, hogy a kiemelt, illetve nagyberuházásoknál összesen 700 tételt vizsgálnak felül, és 477 milliárd forint értékű projekt visszavonására tesznek majd javaslatot a kormánynak. Erről várhatóan augusztus 31-ig dönt a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik