Belföld

A tartalékokhoz nyúlhatnak, hogy ne dőljenek be a kórházak

Az egészségügyi államtitkár szerint feltételek nélküli konszolidáció nem lesz.

Szócska Miklós a közrádiónak azt mondta, megvizsgálják, mi vezetett az intézmények eladósodásához, elképzelhető, hogy módosítanak a finanszírozási rendszeren. „A rendszerbeli, preferenciabeli vagy protekcióbeli aránytalanságokat korrigálni kell” – fogalmazott.

Kedden a szakmai szervezetekkel arról is egyeztetnek, hogy milyen konszolidációs technikák jöhetnek szóba a kórházak megsegítésére. Arra is figyelnek, hogy ne járjanak rosszul azok, akik számos megszorító intézkedést vezettek be és jól gazdálkodtak az elmúlt időszakban. „Amennyiben lesz konszolidáció, semmiképpen nem feltételek nélkül lesz. Ennek érintenie kell a struktúrát és azokat az igazságtalanságokat, amelyek az elmúlt időszakban fölhalmozódtak. Dolgozunk azon, hogy a kórházak ne dőljenek be” – idézi Szócska Miklós szavait a rádió honlapja.

Hozzátette, a tartalékok mozgósításával megpróbálnak pénzt szerezni az intézmények megsegítésére. Az államtitkár a kórházi adósság összegéről úgy nyilatkozott: az kicsivel több annál, mint amennyit feltételeztek.

A közrádió információi szerint a kórházaknak több mint 70 milliárd forint adósságuk van, ebből csaknem 37 milliárd a lejárt tartozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik