Belföld

Szalai szerint ősszel fogadhatják el az új médiatörvényt

A médiahatóság feje a közösség érdekeit védené.

Szalai Annamária kiváló szakemberekkel dolgozó, emberközpontú médiahatóságot szeretne vezetni. Az újonnan létrejövő Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a médiahatóság feladata a közösség érdekeinek védelme, s munkáját is ez a szándék fogja meghatározni.

Gyors és határozott szervezetátalakítást tervez az új elnök, ugyanakkor elmondta: az idei év átmeneti, mivel az Országgyűlés ősszel választja meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) utódjának is tekinthető médiatanács tagjait.

A parlament várhatóan szeptemberben dönt a médiaalkotmánynak nevezett keretszabályokról, majd még az ősszel megkezdődhet a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény tárgyalása, a szabályozás pedig ennek elfogadásával válik teljessé – közölte Szalai Annamária.

A közmédiumok megőrzik szakmai önállóságukat, a nonprofit részvénytársaságok vezérigazgatóit ősszel nevezik ki – mondta az új elnök. A közmédiumok vezetőinek kinevezése előtt az Országgyűlésnek meg kell választania a médiatanács tagjait, majd fel kell állnia a három kormánypárti, három ellenzéki és két, a médiatanács által delegáltból álló Közszolgálati Közalapítványnak. A vezérigazgatók személyéről – a médiatanács javaslatára – ez a kuratórium dönt.

Szalai Annamária kijelentette, hogy az Országos Rádió- és Televízió Testületnél kiszámíthatóbb munkát végző, a „csip-csup ügyek” helyett fontos, stratégiai döntésekkel foglalkozó médiatanácsot szeretne, amelynek tevékenységét a piaci szereplők nem tudják befolyásolni.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott Mátrai Gábor, az új médiahatóság hírközlésért felelős elnökhelyettese is.

Szalai Annamáriát szerdai hatállyal nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Országos Rádió és Televízió Testület összevonásával megalakuló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére. Megbízatása kilenc évre szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik