Belföld

Elszámoltatást követelnek a Megyeri híd károsultjai

A pénz nélkül maradt alvállalkozók szerint a kormánynak be kellene tartania az ígéretét az ő ügyükben is.

Elszámoltatásért, gyorsított bírósági eljárásért és valós jogkövetkezményért demonstráltak szerdán a Parlament előtt a Megyeri híd károsultjai. Az érintett vállalkozóknak továbbra is csaknem 2 milliárd forintos követelésük van a Ganz Acél felé, ám pénzt eddig csak kevesen kaptak és ők sem a teljes összeget.

A károsultak szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: több oka is volt annak, hogy az utcára vonultak. Egyik az, hogy bár a kormány elszámoltatást ígért, továbbra sem hallgatták meg, még tanúként sem a Ganz Acél igazgatóságát. Pedig szerintük szándékosan vezették félre a vállalkozókat. Horváth László szerint emellett szeretnék elérni azt is, hogy valós jogkövetkezménye legyen annak, ha egy cég nem fizeti ki a jogos követelését az alvállalkozóinak. Ezt úgy oldanák meg, hogy a bírósági szak maximum két hónap legyen, a bíróság mögött pedig valós végrehajtó szerv álljon. Így nem lehetne végigcsinálni azt, hogy egy cég az évekig eltartó bírósági eljárás alatt jogutód nélkül megszűnik és nem fizet.

Horváth László elmondta azt is, hogy a harmadik oka a demonstrációjuknak az volt, hogy felhívják a kormány figyelmét: hogyan lehetséges az, hogy Magyarországon az alvállalkozóként dolgozó kis- és középvállalkozások finanszírozzák tulajdonképpen a beruházásokat, míg a kivitelező cégek csak 60, 90 vagy 120 nap után fizetnek.

A károsultak a mostani akciót figyelemfelhívásnak szánták. Ősszel azonban, amikor folytatódik a parlamenti munka, ismét demonstrációt fognak szervezni és petíciót is át akarnak majd adni az illetékesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik