Belföld

A jeruzsálemi pátriárka is részt vesz a Szent Jobb körmeneten

A jeruzsálemi latin pátriárka, Fouad Twal is jelen lesz a jövő pénteki Szent István-napi ünnepi szentmisén, amit a budapesti Szent István bazilika előtti téren rendeznek.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal közölte, a szentbeszédet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mondja a szertartáson. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter és az MKPK tagjai mutatják be a Szent István-bazilika előtti téren. Az eseményre meghívták mások mellett a közjogi méltóságokat, a kormány tagjait, illetve a diplomáciai testületek tagjait.

A szertartás után indul el a Szent Jobb-körmenet, amely a Zrínyi utca, Október 6. utca, József Attila utca, Nádor utca, Arany János utca, Sas utca útvonalon halad. A körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulnak.

Szintén ebből az alkalomból mutatja be a hagyományos ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek jövő pénteken Egerben, a várban. Az MKPK sajtóirodája azt közölte az MTI-vel: Székesfehérváron jövő csütörtökön a Szent István-mauzóleumhoz vonulnak az ünneplők a Szent István térről, ahol megemlékeznek az államalapító királyról. A városi, megyei és egyházi vezetők a megemlékezés virágait helyezik el az 1083-ban szentté avatott király szarkofágjánál. A következő napon Székesfehérváron a székesegyházban ünnepi szentmisét tart Spányi Antal megyés püspök.

Veres András szombathelyi megyés püspök a szombathelyi Kálvária-templomban mutat be ünnepi szentmisét jövő pénteken. Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök Ópályiban celebrál szent liturgiát jövő pénteken, majd részt vesz az egyházközségi napon.

Az e naphoz kapcsolódó népi hagyományok, az aratás végét köszöntő aratókoszorú készítése és a kenyérszentelés 1092-ben egészült ki a Szent István-ünneppel. VII. Gergely pápa utasítására I. László király (1077-1095) rendelte el az akkor már szentté avatott elődje ünnepének megtartását.

Az I. Szent István király (1000-1038) kézfejereklyéjeként tisztelt Szent Jobb kultusza hivatalos ünneppé 1424-ben emelkedett. Az ereklyét Mária Terézia (1740-1780) hozatta vissza Magyarországra 1771-ben, amelynek bemutatását minden év augusztus 20-ára rendelte el és napját hivatalos nemzeti ünnepnappá nyilváníttatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik