IMF
Belföld

Orbán 19-re húzott lapot, eddig bejött

Az IMF-fel kapcsolatos döntéssel a kormány időt nyert.

Az IMF-tárgyalások felfüggesztése egy tudatos stratégia része volt, a Fidesz ugyanis korábban már tett utalásokat, hogy felülvizsgálja a Valutaalappal kötött szerződést, ezzel tehát egy választási ígéretet teljesített – mondta a Klubrádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

Jenei András szerint a kormányfő kockázatos játékot játszik, 19-re húzott lapot, de ez egyelőre bejött neki. A nemzetközi közvélemény megosztott, a piac reakciói még nem árazhatók be uborkaszezon idején. Szeptember közepére, végére derülhet ki, hogy a lépésből valóban profitált-e a kormány.

Az IMF elutasítása belpolitikailag mindenképpen sokat hozott. A miniszterelnök és a Fidesz időt nyert az önkormányzati választásokig, várhatóan nem veszít választókat. Másrészt nyilvánvalóvá tette a nemzetközi közvéleménynek a nemzeti szuverenitás politikáját – mondta Jenei.

Kormányzati források azt valószínűsítették, hogy az őszi önkormányzati választások után a kormány tárgyalóasztalhoz ülhet az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik