Belföld

Soltész: a templomok küszöbe kopjon, ne a börtönöké

Az államtitkár szerint az országot sújtó erkölcsi válságon nehezebb lesz úrrá lenni, mint a gazdaság mélyrepülését kezelni.

Erkölcsi téren jelenleg katasztrofális helyzetben van Magyarország – jelentette ki a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális, ifjúsági ügyekért és családpolitikáért felelős államtitkára Kecskeméten. Soltész Miklós, a helyi Piarista Gimnázium idén immár 21. alkalommal megrendezett pedagógus-továbbképzésén tartott előadását követően a sajtó megjelent képviselőinek arról beszélt: az országot sújtó erkölcsi válságon nehezebb feladat lesz úrrá lenni, mint a gazdaság mélyrepülését kezelni.

A morális viszonyok javításához elengedhetetlen feladat a fiatalokat visszavezetni azokhoz az értékekhez, melyek segítik őket abban, hogy képesek legyenek túljutni a mindennapok nehézségein. Különös tekintettel a manapság komoly veszélyforrásként jelentkező “brutális szexualitásra”, illetve a legkülönfélébb drogok használatába menekülés megelőzésére – hangsúlyozta.

“Ehhez azonban a lehető legszélesebb társadalmi összefogásra van szükség, melyen belül az újonnan létrejött Nemzeti Erőforrás Minisztériumának struktúrája is lehetővé teszi az ágazatok eddiginél szorosabb együttműködését” – fogalmazott a politikus, aki e munka fontos sarokköveként említette az iskolákban az etika mint választható tantárgy bevezetését, valamint az életre, ezen belül is a családi életre nevelést.

Ehhez kapcsolódva a hétfőn kezdődött és szombaton záródó padagógus-továbbképzés házigazdája, Farkas István piarista atya, a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium igazgatója közölte: a program mintegy 300 részvevője a hét elején Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek vezetésével lelki gyakorlaton vehetett részt. Ennek jelentőségét méltatva egy 4000 éves kínai bölcsességet idézett, mely szerint: “ha kopottabb a templomok küszöbe, kevésbé kopott a törvényszékeké és még kevésbé a börtönöké.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik