Belföld

Az OV TV ötletgazdája is Schmitt emberei között

A pénteken hivatalba lépő új államfő gyökeresen átalakítja a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH).

Kiss Norbert, a KEH új társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője kedden jelentette be, hogy Schmitt Pál át kívánja szervezni a hivatali struktúrát, az új főosztályok élére pedig új embereket fog kinevezni, a korábbi államfő munkatársainak többségétől megválnak – írja az [origo].

Kedden írta meg a Népszava, hogy a KEH sajtókapcsolatainak szervezése Szabó Edina alá fog tartozni, és ezt az [origo]-nak is megerősítették az átadás-átvételt ismerő források. Szabó 2005-től az idei választásokig Orbán Viktor sajtófőnökeként dolgozott, és ötletgazdája volt a 2007-ben elindított OV TV-nek, amely a Fidesz-elnök tevékenységét videoklipekben mutatta be az interneten. Szabó 1999-től televíziós riporterként dolgozott a Magyar Televízió reggeli műsorában, majd több mint három évig a HírTv munkatársa volt.

A hírportál úgy értesült, az alkotmányjogi osztály vezetője Cservák Csaba, a szegedi egyetem adjunktusa lesz. Cservák egy korábbi tanulmányában azt írta, a magyar közjogi rendszer stabil, de nem ártana további fékeket beiktatni a rendszerbe az államfői jogosítványok bővítésével, a második parlamenti kamara felállításával, és “egy nem csupán önmaga által feloszlatható Országgyűlés létrehívásával”. A Demokrata nevű hetilapnak 2008-ban adott interjújában pedig azt mondta, végleges érvényű, törvényjavaslat-elutasító vétójoggal ruházná fel a köztársasági elnököt. Schmitt Pál egyébként úgy fogalmazott, a kormány tevékenységét nem ellensúlyozni, inkább kiegyensúlyozni szeretné, ezért nem lesz a kétharmados többség törvényalkotási lendületének gátja.

Cservák Csaba egy korábbi cikkében a kiegyensúlyozottság érdekében a médiatörvény módosítását szorgalmazta. Szerinte a pártatlanság kritériumait megsértő műsorvezetőket le kellene tiltani a képernyőről, és az ORTT-ben működhetne egy Pártatlansági Tanács, amely végső esetben akár el is mozdíthatná a közmédiumok vezetőit. A médiafelügyelet átalakításáról szóló törvény egyébként már Schmitt Pál elé kerül.

Cservák 2002 és 2005 között az MDF delegáltjaként tagja volt Országos Választási Bizottságnak, 2005-ben összekülönbözött a párt vezetésével, amiért visszahívták a pozícióból.

AJÁNLOTT LINK:

Összeállt Schmitt csapata, itt vannak az “emberek emberének” emberei ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik