Belföld

Terrorelhárítási Központ védheti az állam- és a kormányfőt

A hivatal létrehozásával kapcsolatos feladatok ellátására Pintér Sándor miniszteri biztosnak nevezte ki Hajdú Jánost, a Fidesz volt biztonsági igazgatóját.

A Köztársasági Őrezredtől a Terrorelhárítási Központhoz kerülhet szeptember 1-jétől a köztársasági elnök és a miniszterelnök állandó védelme – derül ki abból a kormányrendelet-tervezetből, amely a Belügyminisztérium (BM) honlapján olvasható. Az elképzelések szerint az őrezred a továbbiakban – mások mellett – az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökének, az utóbiztosításra jogosultaknak, a Magyarországon tartózkodó, nemzetközileg védett személyeknek, valamint a kijelölt létesítményeknek a védelmét látja majd el.

A BM honlapján az olvasható, hogy a Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló tervezet véleményezési határideje augusztus 18. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter úgy nyilatkozott, szeptember 1-jével alakul meg a Terrorelhárítási Központ. A hivatal létrehozásával kapcsolatos feladatok ellátására Pintér Sándor miniszteri biztosnak nevezte ki Hajdú Jánost, a Fidesz volt biztonsági igazgatóját.

A tervezet szerint a Terrorelhárítási Központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő költségvetési szerv lesz. A központot főigazgató vezetheti majd, akit a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevez ki és ment fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik