Belföld

Az MSZP felgyorsítaná az öntisztulást

Nem párton belüli ÁVH-t akar Bárándy, de felgyorsítaná az etikai ügyek vizsgálatát.

Felgyorsítanák a fegyelmi, etikai ügyek kivizsgálását a szocialisták. Mesterházy Attila pártelnök a közjogi kabinet tagját, Bárándy Gergelyt bízta meg az rendszer kidolgozásával. A politikus a Népszabadságnak hangsúlyozta: nem “párton belüli ÁVH-t” akar.

Ugyanakkor “a párttagság részéről határozott igény mutatkozott arra, hogy azokban az ügyekben, amikor bizonyos személyekre és így a pártra is ráragadt a korrupciógyanú bélyege, a lehető leggyorsabban el tudjunk járni. Gyorsan, hatékonyan és igazságosan” – tette hozá.

A szocialista párt egyes képviselői ellen az elmúlt időszakban több ügyészségi, rendőrségi eljárás indult, az ilyen ügyek kezelését megnehezíti a párt hatályos belső szabályrendszere. A politikus szerint a jelenlegi pártszabályozás sok esetben körülményessé teszi az eljárásokat.

Ha valaki az országos etikai és egyeztető bizottság döntése ellen fellebbezni kívánna, úgy azt csak a tisztújító kongresszushoz teheti meg, amely normál esetben kétévente van.

“Arra kaptam megbízást, hogy kidolgozzak egy gyorsabb és hatékonyabb eljárási rendet” – tette hozzá a politikus. Mint mondta: egy legfeljebb 4-5 fős testület hozna döntéseket 1-2 nap alatt, hogy az “érintettek” például ne halogathassák végtelenségig párttagságuk felfüggesztését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik