Belföld

Terroristák robbantottak Észak-Írországban

Ír terroristák pokolgépet robbantottak kedden egy rendőrségi bázis mellett az észak-írországi Londonderryben. Az épület megrongálódott, de áldozatok nincsenek.

A rendőrség szerint az Ír Köztársasági Hadseregből kivált szélsőségesek követték el a merényletet, amelyhez egy elrabolt taxit használtak. Ez idén a szakadár terroristák ötödik ilyen támadása. A hatóságok szerint az a céljuk, hogy megrendítsék az észak-írországi protestáns-katolikus koalíciós kormányzatot, amely három éve van hatalmon.

Londonderry rendőrfőnöke elmondta, hogy két álarcos terrorista fegyverrel kényszerített egy taxisofőrt, hogy vegyen fel egy pokolgépet, és a gépkocsit parkolja le a bázis mellett. A terroristák elmenekültek, a taxis pedig azonnal értesítette a rendőrséget. Gyakorlatilag ugyanebben az időpontban a rendőrök kódolt telefonos figyelmeztetést kaptak a terroristáktól a pokolgépről. Még folyt a környék kiürítése, amikor a szerkezet működésbe lépett, mert rosszul adták meg a robbanás várható időpontját.

A pokolgép a szokásosnál sokkal kisebb volt; a támadók kézzel emelték be a taxi rakterébe. Korábban több száz kilogrammos eszközöket is használtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik