Belföld

Nielsen: Egyre jobbnak látják helyzetüket a magyarok

A piackutató szerint minden negyedik megkérdezett jónak ítéli saját pénzügyeit az elkövetkező egy évben.

Ismét javult Magyarországon az úgynevezett Fogyasztói Bizalmi Index az idei második negyedévben: tavaszhoz képest 13 pontot ugrott és most 65 ponton áll. Ez az emberek elvárásait jelzi a közeljövőre.

A Nielsen piackutató felmérése szerint itthon a pénzügyi helyzet megítélése a legkedvezőbb az index három alkotóeleme közül. A megkérdezettek negyede jónak ítéli saját pénzügyeit a következő egy évben, tavaly ugyanekkor még csak 14 százalék nyilatkozott így.

Az index másik tényezője, a vásárlási kedv nagyjából egyformán alakult az elmúlt évben. Most minden ötödik válaszadó szerint alkalmas a következő tizenkét hónap arra, hogy megvásárolja azokat a dolgokat, amelyeket szeretne, illetve amelyekre szüksége van.

Javult az országos munkahelyi kilátások megítélése is, ami az index harmadik része. Egy évvel korábban mindössze a megkérdezettek 3 százaléka látta jónak a helyzetet a következő tizenkét hónapban, idén a második negyedévben 12 százalék.

Globálisan is hasonló trend figyelhető meg, szinte mindenhol emelkedik a bizalmi index. Európában a hazainál magasabb eredményt mértek, 79 ponttal. Régiónk országai közül Lengyelországban 88, Ukrajnában 79, Csehországban pedig 73 pontot mért a Nielsen a második negyedévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik