Belföld

Jankovics nem forgatja fel az NKA-t

Nem tervezi a Nemzeti Kulturális Alap működésének alapvető átalakítását, de számos aránytalanságot meg kíván szüntetni - közölte Jankovics Marcell, az NKA hétfőn hivatalba lépett elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Jankovics Marcell újságírói kérdésekre válaszolva leszögezte, hogy nem ideiglenes elnökként vállalta el a kulturális alap vezetését, és nem is tud arról, hogy a kormány az NKA megszüntetését tervezné.

„Nem akarok mindent felforgatni; az előző nyolc év is része volt az NKA működésének” – hangsúlyozta a filmrendező, aki 1998 és 2002 között már állt az NKA élén. Mint mondta, a kultúrát felügyelő miniszter képviselőjeként vezeti az NKA-t, nem érzi ugyanakkor annak veszélyét, hogy a politika bele akarna szólni munkájába.

Az új elnök ki kíván tartani a szakmai kollégiumi rendszer mellett, az összeférhetetlenségek kizárására azonban hatékonyabb módszernek érezné, ha a pályázatokban érintett kollégiumi tagok csak a miniszteri keretből kérhetnének támogatást.

Jankovics Marcell számos aránytalanság felszámolását tervbe vette. A finanszírozás során figyelembe kell venni a pályázók szociális helyzetét, biztosítani kell a Budapest, a vidék és a határon túli területek közötti egyensúlyt, valamint különös figyelmet kell fordítani a gyermekkultúrára – sorolta.

Mint hozzátette, az utóbbi időszakban felborult a kultúrateremtés-terjesztés-megőrzés egyensúlya, az alkotói pályázatok helyett például a nagyrendezvények, fesztiválok támogatása került előtérbe, ami szerinte nem szerencsés. A kiemelt programok finanszírozását Jankovics Marcell a jövőben az NKA miniszteri keretéből kívánja megoldani.

Az NKA új vezetője kisebb szerkezeti átalakításokat is tervez: összhangban a több területet felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumának létrejöttével, az NKA is több ágazattal – például az ifjúsági és oktatási területtel – működhet együtt a jövőben, a kulturális alap nagyobb figyelmet szentel a műemlékvédelemnek, a régészet pedig a múzeumi szakmai kollégiumhoz kerülhet.

Az elnök elmondta, egyelőre nem látható, hogy az NKA költségvetéséből zárolt kétmilliárd forint visszakerülhet-e az alaphoz, hozzátette azonban, hogy az NKA idei bevétele eddig 7,24 milliárd forint volt, és így 2010 végéig az elkölthető összeg 10 milliárd fölé is emelkedhet.

Jankovics Marcell kitért a Márai Programra is: meglátása szerint a könyvkultúra fejlesztését célzó projekt a zárolások miatt idén biztosan nem indul el, de így legalább be lehet építeni az időközben megfogalmazott szakmai javaslatokat. „Remélem, 2011 januárjában azonban megkezdődhet a Márai Program” – jegyezte meg.

Krucsainé Herter Anikó, az NKA megbízott gazdasági igazgatója az MTI érdeklődésére közölte, az előadóművészeti törvény II-es és VI-os kategóriájába tartozó művészeti szervezetek – a független színházak, tánctársulatok és zenekarok – működési támogatását a tárca és az NKA közötti együttműködési szerződés megkötése után kezdhetik folyósítani; erre rövidesen sor kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik