Belföld

Ismét Honvédkórháznak hívják az ÁEK-t

A 2007-ben létrejött ÁEK átnevezéséről a körház felügyeletét gyakorló Hende Csaba honvédelmi miniszter döntött.

Az Állami Egészségügyi Központot (ÁEK), a hétfőn életbe lépett, Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében egész pontosan “Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ (Honvéd, Rendészeti és Vasút-egészségügyi Központ)”-nak hívják.

Az ÁEK-nak összesen 7 telephelye volt, most ezeket is, például az egykori MÁV Kórháznak helyet adó Podmaniczky utcai telephelyet is Honvédkórháznak hívják.

Az ÁEK-t 2007-ben a BM kórház, a Szabolcs utcai kórház, a központi MÁV Kórház, a Budai MÁV Kórház és az akkori Honvédkórház összevonásával hozták létre. Ezeken kívül idecsatolták a Magyar Honvédség balatonfüredi, verőcei és hévízi egészségügyi intézményeit. A kórház átvette az elődintézmények összes betegét, így a honvédségi, rendészeti dolgozókat, a vasutasokat, ezek hozzátartozóit és az érintett szervek nyugdíjasait, valamint a terület szerinti lakosok ellátását is feladatul kapta. Az intézmény több mint ezer aktív ágyon összesen csaknem 2,8 millió lakos egészségügyi ellátásáért felelős.

A köztársasági elnök egy hónapja zászlószalaggal ismerte el az ÁEK hároméves tevékenységét. Az átadóünnepségen jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy az egészségügyi intézményt ismét Honvédkórháznak hívják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik