Belföld

Vizsgálják az MSZP-kormányok szerződéseit

Papcsák Ferenc kormánybiztos javaslatára négy, az előző ciklus alatt kötött állami szerződést vizsgál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI): a sanghaji világkiállítást, a sukorói kaszinó koncesszióját, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket és a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítését.

Papcsák Ferenc ma a sajtótájékoztatóján azt mondta: ezen ügyekben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok közvetlenül érintettek. Azt mondta, közös az ügyekben, hogy a két korábbi kormány megtárgyalta azokat, döntést hozott és a „nemzetközi érintettség is fennáll”: a legtöbb esetben államközi, illetve a legmagasabb szinten, többször is Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon személyes részvételével zajlottak a tárgyalások az amerikai, izraeli, kínai és orosz üzleti partnerekkel.

Azért is kellett bevonni a KEHI-t a vizsgálatokba – fűzte hozzá – , mert az állammal több milliárdos értékben kötöttek szerződést és az állammal szerződő felek tulajdonosi háttere offshore társaságnak minősül.

A szerződéseket legmagasabb szintű – „háromezres” kormányhatározatokban rögzített – minősítéssel, titkosítással látták el – húzta alá a kormánybiztos. Kiemelte: a KEHI soron kívül vizsgálja a négy ügyet, és a feladat annak megállapítása, mekkora kár érte az államot.

Papcsák Ferenc bejelentette azt is, hogy augusztus-szeptember folyamán feljelentés-kiegészítést tesz a kormányzati negyed és a Magyar Posta székháza ügyében folyó nyomozásoknál. Az állami szereplők szerinte nem segítették megfelelő mértékben a rendőrség és az ügyészség munkáját adatokkal. Ez ügyben is vizsgálódni fog a KEHI.

Megkereste a minisztereket tájékoztatást kérve, az elmúlt időszakban hány darab munkaszerződést bontottak fel, mennyit kötöttek, mekkora a végkielégítések összege. A cél itt is az, hogy megtudják, mekkora kár érte az államot az elmúlt időszakban.

Azt mondta: hangsúlyozottan magánvéleménye, miszerint egyértelműen megállapítható, hogy közvetlen kormányzati irányítással történt a négy ügyben a szerződéskötést. Neveket nem kívánt mondani, annyit tett hozzá, hogy Sukoró ügyében rendelkezésre álló tárgyalási jegyzőkönyv szerint az akkori gazdasági miniszter és miniszterelnök „ráhatással bírt a tranzakcióra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik