Belföld

Századvég: Tarlós előnye hatalmas

50 százalékos támogatottsága van a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a Századvég Alapítvány júliusi felmérése szerint.

A felmérés szerint a budapesti választók a kormányváltás után a főváros vezetésében is változásokat tartanak szükségesnek. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje jelentős támogatottsággal rendelkezik a parlamenti ellenzéki pártok aspiránsaival szemben.

Júliusban az összes fővárosi választópolgár fele mondta azt, hogy Tarlós Istvánra szavazna az önkormányzati választásokon, a biztos választók körében pedig 65 százalékos a támogatottsági aránya. Horváth Csabát, az MSZP jelöltjét az összes szavazó 10 százaléka támogatja, míg a biztos szavazók körében 13 százalékos támogatottságot élvez. Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika jelöltje a budapestiek 5 százalékának támogatását tudhatja magáénak, míg a biztos szavazók 6 százaléka adná rá voksát. Staudt Gábort, a Jobbik jelöltjét 1 százalék támogatja, a biztos választók körében pedig 2 százalék. A felmérésből az is kiderül: 10 százalék inkább más jelöltre szavazna, 24 százalék pedig nem akart, vagy nem tudott válaszolni.

A kutatóintézet szerint a szavazói preferenciák összhangban vannak a főpolgármester-jelöltekről kialakított vélekedéssel. Tarlós Istvánról 49 százalék vélekedik kedvezően, Horváth Csabáról 13 százalék, Jávor Benedekről 8 százalék, Staudt Gáborról pedig 3 százalék. A fővárosiak 26 százaléka kedvezőtlenül nyilatkozott a Fidesz-KDNP jelöltjéről, az MSZP jelöltjéről 43 százalék, a Jobbik jelöltjéről 14 százalék, az LMP-éről 9 százalék nyilatkozott negatívan.

Demszky Gáborról, a jelenlegi főpolgármesterről 68 százalék kedvezőtlen véleménnyel van, a munkáját pedig még kedvezőtlenebbül értékelik. A városvezető tevékenységével csak a megkérdezettek 16 százaléka elégedett, közülük 2 százalék szerint kiváló munkát végez, miközben a válaszadók háromnegyede szerint nem végzi megfelelően munkáját – derül ki a felmérésből.

A kutatóintézet egyébként magas részvételi arányra számít az őszi választásokon, a jelenlegi felmérésben 65 százalék nyilatkozott úgy, hogy részt vesz a voksoláson. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák: a részvételi hajlandóságot a kampány jelentősen átalakíthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik