Belföld

Kevesebb az átverés a vendéglátósoknál

A fesztiválokat is megjárták a fogyasztóvédők.

Egyre több az olyan vendéglátóhely, ahol nem talál kifogásolnivalót a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Az idegenforgalmi főszezon első felének ellenőrzései szerint az országos kifogásolási arány 20 százalék alá esett vissza, és egyre több az olyan vendéglátó egység, ahol egyáltalán nem talál kifogásolnivalót a hatóság. A megállapított jogsértések súlya csekélyebb, a halmozott jogsértések száma pedig elenyésző volt – közölte a hatóság a pénteki közleményében. A következő ellenőrzési helyszín a Forma-1 Magyar Nagydíj területe, és a Hungaroring környéke.

A hatóság területi szervei a június 21. és július 25. közötti időszakban országszerte 6432 próbavásárlást végeztek, és összesen 3798 vendéglátóhelyen tartottak ellenőrzést. A felügyelőségek a fenti időszakban összesen 482 próbavásárlás során, illetve 750 egységben tártak fel jogsértést.

Az Index.hu átveréstesztje

A közlemény szerint a vízparti, gyógyturisztikai helyeken 18 százalékban, fesztiválok helyszínein 19 százalékban, turisztikailag frekventált helyszíneken, településeken 21 százalékban, nem frekventált egyéb helyeken 18 százalékban derült fény valamilyen jogsértésre. Az ellenőrzési helyszínekre vonatkozó összesített kifogásolási arány 19,7 százalék.

A 482 próbavásárlás közben feltárt jogsértések nagyrészét a hamis mérések, hamis számolások és a csomagolóanyag beleszámítása a termék tömegébe. Az üdítők szűkmérése, a meghirdetett akciós feltételek be nem tartása, a felszolgálási díj nem egyértelmű megjelölése, az eladási és egységárak feltüntetésének elmulasztása bár csökkenő számban, de még mindig visszatérő jellegű jogsértés.

Az utóellenőrzések tapasztalatai kedvező tendenciáról tanúskodnak, hiszen többségük szabálytalanság megállapítása nélkül zárult, ugyanígy nőtt azon ellenőrzött egységek száma, ahol első alkalommal került sor fogyasztóvédelmi ellenőrzésre és jogsértés nem történt.

A hatóság a Hegyalja Fesztiválon végzett ellenőrzések esetében, szemben az elmúlt évek közel egyharmados kifogásolási arányával,– a próbavásárlások során hamis számolásból, hamis mérésből, valamint csomagolóanyag belemérésből eredő vásárlói megkárosítást nem tárt fel. A Balaton Sound fesztiválon végzett ellenőrzések során az illetékes felügyelőség kiemelkedő pozitív példaként értékelte, hogy sem 2009-ben, sem 2010-ben nem volt indokolt szankció alkalmazása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik