Belföld

Van több mint 600 ezres nyugdíj, csak nem Biszkué

Nem igaz, hogy a volt belügyminiszter havi 642 ezer forintos nyugdíjat kap.

A Heti Válasz cáfolja azt a korábban nagy botrányt kavart állítást, amely szerint Biszku Béla havi 642 ezer forintos nyugdíjat kap. Az egykori belügyminiszter az özvegyi nyugdíjjal együtt kap 240 ezer forintot, vagyis az átlagnyugdíj (81 605 forint) háromszorosát.

A hetilap próbálta kideríteni, mennyit kapnak kézhez az állampárti korszak miniszterei és egyéb fontos szereplői, de az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a jelenlegi jogi szabályozás miatt nem adhatja ki az adatokat az érintettek hozzájárulása nélkül.

Miután a sajtóban megjelent a hír Biszku nyugdíjáról a nyugdíjbiztosító főigazgatója vizsgálatot indított. A 450 ezer forint feletti nyugdíjakat tekintette át, ami jelenleg 29 embernek jár. Félmillió forintnál többet csak heten kapnak, 600 ezer forint feletti nyugdíja pedig egy embernek van.

Mészáros szerint ekkora összeget általában az kaphat, aki 70-80 évesen ment nyugdíjba, és 50 évnél több szolgálati időt tud felmutatni. A törvény nyugdíjtöbbletet biztosít minden olyan esetben, amikor valaki tovább dolgozik.

A főigazgató szerint a volt pártállami vezetők az általános szabályok szerint kapnak nyugdíjat, nem jutnak kiemelt ellátáshoz. A közjogi méltóságoknak járó nyugdíj nem illeti meg például Lázár György volt pártállami miniszterelnököt, a törvény az 1989. október 23-a utáni korszakra vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik