Belföld

Elöntheti a víz Nyíregyházát

A hét elejének esős időjárása miatt áradnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók. 17 ezer hektárnál is nagyobb területen pedig a belvíz okoz gondokat a térségben, Nyíregyházán már négy lakás életveszélyes, és lajtos kocsival kell elhordani a felgyülemlett vizet.

A nyíregyházi vízügyi szervezet, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság segíti az önkormányzatok belvízvédelmi
munkáját: szivattyúkat adott Rakamaz, Gávavencsellő és Balkány
településeknek a belterületek víztelenítéséhez. A megyében a Nyírségi
és a Felső-szabolcsi Vízgazdálkodási Társulat is belvízvédelmi
készültséget tart területén, másodfokú készenlét keretében vezeti le a
vizet a földekről.

Támad a belvíz Nyíregyházán

Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el az elmúlt napok esőzései miatt Nyíregyházán is – jelentette be Csabai Lászlóné (MSZP) polgármester. A víz miatt a nyírségi nagyvárosban már négy lakás vált életveszélyessé, ezeket a házakat le kell majd bontani.

A polgármester tájékoztatása szerint az utóbbi négy napban összesen mintegy 100 milliméter eső esett Nyíregyházán és a város környékén, ez gyakorlatilag egy teljes hónap csapadékmennyiségének felel meg. Miután a talaj már így is fel volt töltve nedvességgel, rendkívüli állapot alakult ki, ez pedig szükségessé tette a másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelését – közölte az önkormányzati vezető.

Szombat éjszaka óta folyamatosan szivattyúznak azokban a kertekben és utcákban, ahol megállt a víz. A Honvéd utcában korábban már életveszélyessé vált egy ház, s jelenleg még három lakás került abba a helyzetbe, hogy le kell bontani. Csabai Lászlóné hozzátette: az érintett lakások közül mindössze egy volt lakott – itt a rokonok gondoskodtak a kiköltöztetett lakóról, akinek segítséget fog nyújtani az önkormányzat -, a többi lakatlan vagy eleve bontásra ítélt ház. Hangsúlyozta, hogy a város eddig egyszer sem adott be vis maior kérelmet, ám ez most szükségessé vált, mivel a védekezés költsége már meghaladta az erre fordítható összeget.

Lajtos kocsi hordja el a vizet

Gerebenics Károly, a helyi polgári védelmi kirendeltség vezetője elmondta, hogy Nyíregyháza közigazgatási területén hét lajtos kocsi hordja folyamatosan a felgyülemlett csapadékvizet. A tűzoltóság eddig 64 esetben avatkozott be vízszivattyúzással, ezek között voltak olyan esetek, melyekben 24 órán keresztül emelték át vizet az utcákról és az ingatlanokról. Az őrnagy kitért arra: bár az eső már nem esik, sok helyen jött fel a talajvíz; emiatt a szivattyúzás mellett négy utcában homokzsákos védekezést is elkezdtek a házak védelme érdekében.

Csabai Lászlóné megemlítette azt is, hogy az önkormányzat által benyújtott, csapadékvíz-elvezetésre vonatkozó pályázatokat elutasították, így a fejlesztés nem kezdődhetett el.

Nyíregyháza polgármestere hétfőre hívott össze egyeztető tárgyalást a szakemberekkel, az esővíz elvezetésének lehetséges megoldásait vitatják majd meg. Az elképzelések szerint például átemelő szivattyú beszerzésével lehetne esős időjárás esetén mentesíteni a víz által kritikusan érintett hét-nyolc városi területet. Ahol ez a domborzati viszonyok miatt nem lehetséges, ott a lakókkal közösen próbálnak majd valamilyen megoldást találni.

Áradnak a folyók

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyettes vezetője közölte: a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr vízmagassága helyenként két-három méterrel is emelkedett, de közülük csak a Kraszna és a Túr árhulláma haladja, vagy közelíti meg a legalacsonyabb, elsőfokú védelmi készültségi szintet.

Dajka István igazgatóhelyettes-főmérnök ennek ellenére kiemelte: az áradó szabolcsi folyószakaszokon jelenleg fürdőzni, kajakozni, kenuzni, vagy más vízi sportot folytatni életveszélyes. Dajka István tájékoztatása szerint a sok eső jelentősen rontotta belvízhelyzetet Szabolcsban, ahol jelenleg már hat védelmi szakaszon tartanak II. fokú készültséget.

A Felső-Szabolcs mindhárom öblözetében, a Nyírségben két helyen, míg a Szamos-Kraszna közben egy területen védekeznek, összesen 88 vízügyi dolgozó és közmunkás vesz részt az elöntött 17.200 hektár föld víztelenítésében. Nyolc szivattyútelep folyamatosan működik, naponta 800 ezer köbméter belvizet emelnek át a folyókba és a csatornákba.

A legrosszabb a helyzet az úgynevezett Kállai-főfolyás mentén, ahol soha nem tapasztalt vízállás alakult ki – mondta a szakember, hozzátéve: Nagykálló belterületének védelmére 300 méter hosszon homokzsákokkal emelték meg a csatorna partmagasságát, valamint nagy teljesítményű szivattyúkkal igyekeznek a vizet a Harangodi-tározóba emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik