Belföld

Nem minden kórház ellenőrzi, jó beteget operál-e

Azt sem kötelező mindenhol megvizsgálni, hogy nem maradt-e valami a betegben.

A biztosításfelügyelet harmadszor teszi közzé a kórházak minőségi mutatóit, és évről évre egyre több szempont alapján tájékozódhatnak a betegek. Tavaly 675 kérdés alapján vizsgálták a kórházakat, idén több mint 800 szempont alapján csoportosították őket.

A kiválasztott kórházra kattintva a honlapon megtudhatjuk, mennyire fontosak ott a betegjogok, vannak-e légkondicionált kórtermek, használnak e betegazonosító karszalagot, a műtéteknél milyen biztonsági előírások vannak, a műtét végén ellenőrzik-e, hogy nem maradt-e valami a betegben. A kórházak 26 százalékában egyébként ezt az ellenőrzést nem írja elő szabály, az intézmények egyötödében pedig azt sem, hogy közvetlenül az operáció előtt még ellenőrizni kell a beteg személyazonosságát.

A friss adatok szerint tavalyhoz képest néhány százalékkal több helyen kaphatnak írásos tájékoztatót jogaikról a betegek, több intézményben vehetnek részt stresszkezelő programokon a dolgozók, több az automata betegirányító rendszer, és most már csaknem minden rendelőben bennmaradhat a szülő, amíg a gyerekét vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik