Belföld

Létkérdés az egyetemeknek, hogy minél több diákjuk legyen

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora szerint felhígult a felsőoktatás.

Vass László az Inforádiónak azt mondta, nem vált be a jelenlegi felvételi rendszer, mert semmi köze sincs a felsőoktatáshoz. Hozzátette: a felsőoktatásba a középfokú eredmények pontszáma alapján automatikusan kerülnek be az országos sorrend szerint a diákok, így a felvétel nem arról szól, hogy egy szakra milyen készségeket és képességeket kell felmutatni. A rektor szerint a legtöbb szakon fontos lenne az intézményi felvételi, ahol a pályaalkalmasságot és a felkészültséget is lehetne mérni.

Az állami intézmények működési költséget kapnak a hallgatók, illetve az oktatók után, de a magánintézmények is kötöttek finanszírozási szerződést az állammal, ők csak az államilag finanszírozott tanulók után kapnak pénzt. Vass László szerint az intézmények számára létkérdéssé vált, hogy minél több diák nyerjen felvételt, ezért főiskolák és egyetemek a kapacitásukon felül vettek fel tanulókat, amely így a felsőoktatás felhígulásához vezetett.

A rektor úgy véli, az lenne a jó stratégia, ha az intézmények magas színvonalú, egyedi képzést nyújtanának az alapképzés után, a mesterszakos hallgatók után ugyanis dupla finanszírozás jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik