Belföld

Íme a pótfelvételi választéka

Több mint 400 szakon mintegy 2500 költségtérítéses finanszírozási forma közül választhatnak a diákok.

A felvi.hu által közzétett tájékoztatóban kiemelik, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Szintén lényeges, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni. A szakokról bővebben innen tájékozódhatnak >>>

Az általános eljáráshoz hasonlóan a pótfelvételi eljárásban is kétféleképpen nyújtható be a jelentkezés: elektronikusan, az e-felvételi felületén keresztül, valamint a jelentkezési lap kitöltésével és postára adásával. A pótfelvételi eljárásra külön jelentkezési lap készült, amelyet a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, valamint az Educatio ügyfélszolgálatán lehet beszerezni.

A jelentkezéshez csatolni kell mindazokat a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat, igazolásokat, amelyeket a felsőoktatási intézmények a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban megjelöltek, mint a kérelem elbírálásához, pontszámításhoz szükséges dokumentumot. Az elektronikusan jelentkezőknek a kitöltés után ki kell nyomtatniuk a hitelesítő adatlapot, majd aláírva postázniuk, legkésőbb 2010. augusztus 12-ig.

A jelentkezést, az e-jelentkezők esetében a hitelesítő adatlapot és – ha nem a felületen töltik fel – a dokumentummásolatokat az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címére kell eljuttatni. A pótfelvételi jelentkezés határideje: 2010. augusztus 10.

Az eljárás alapdíja 5 ezer forint, amelyet a jelentkezési laphoz tartozó csekken vagy banki átutalással lehet befizetni. Azok a jelentkezők, akik hátrányos helyzetüket, illetve halmozottan hátrányos helyzetüket megfelelően igazolják, a felsőoktatási pótfelvételi eljárás alapdíja 50 százalékának, illetve 100 százalékának megfelelő összegű költségmentességben részesülnek.

A pontatlanul kitöltött, hiányos jelentkezések – az eljárás rövid határideje miatt – a felvétel elutasítását vonhatják maguk után, ezért különösen fontos, hogy a jelentkezők olyan telefonszámot, e-mail címet adjanak meg, amelyen sürgős esetben elérhetők.

A pótfelvételi ponthatárait augusztus 27-én állapítják meg.

A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon a szakokon, amelyeket már a 2010. évi általános eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározott költségtérítéses pontszámnál.

A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2010. szeptember első napjaiban.

AJÁNLOTT LINK:

Pótfelvételi: még egy esély (felvi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik