Belföld

A Tesco szerint minden előírást betartanak

Nem kötik szakképzéshez a pénztárosok felvételét, ezért nincs bérminimum.

A Tesco minden törvényt betart a munkaügyek területén is, így a vállalatnál alkalmazott bérrendszer is megfelel a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinek – közölte a Tesco-Globál Áruházak Zrt. szerdán az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet szerdán azt írta: tizenkilenc megyében, kilencvenöt áruházat érintő vizsgálatsorozatba kezdett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), mert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bejelentése szerint a Tesco áruházaiban a pénztárosoknak nem fizetik ki a törvényben előírt 89 500 forintos szakmai bérminimumot. A napilap cikke szerint ehelyett a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján határozza meg a munkakörök után járó fizetéseket.

A Tesco szerdai közleményében hangsúlyozza: az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló, hatályos jogszabályok szerint a pénztárosi munkakör nem igényel szakképzettséget, így nem alkalmazandó a garantált szakmai bérminimum sem. Hozzáfűzik: cégük nem kér szakképzettséget tanúsító végzettséget az ilyen munkakört betöltő személyektől, betanításukat saját képzésén belül látja el.

A Tesco Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként törvényes és bejelentett munkahelyet nyújt minden munkavállalójának, bérüket és egyéb járandóságaikat rendben és időben megfizeti – emeli ki a cég. Hozzáfűzi: a vállalat közvetve és közvetlenül több mint 30 000 embert foglalkoztat Magyarországon, és évente átlagosan 1500 új munkahelyet teremt.

Gedeon András, az OMMF szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy a főfelügyelőség szerdán vizsgálatsorozatba kezdett a Tesco áruházaiban. Hozzáfűzte: a bérek kifizetésének vizsgálata annak az ellenőrzésnek a része, illetve kiterjesztése, amelyet az OMMF július 20-án kezdett a Tesco-Globál Áruházak Zrt. budaörsi telephelyén. A vizsgálatok még több hétig eltarthatnak – mondta Gedeon András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik