Belföld

Sólyomhoz fordul Miskolc polgármestere

Sólyom László köztársasági elnökhöz fordul jogorvoslatért Miskolc szocialista polgármestere a választókörzetek átírása miatt. Káli Sándor emellett beadványt nyújt be az Alkotmánybírósághoz, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosához.

A választókörzetek átírása az elmúlt időszakban „rendkívül szakszerűtlenül, (…) ráadásul nagyon ügyetlenül történt meg” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján a polgármester, hozzátéve, hogy a város polgárainak az érdekeit rendkívül sértve tették mindezt.

Káli Sándor a közeledő önkormányzati választások kapcsán a sporthoz hasonlította a kialakult helyzetet, úgy fogalmazott: „amikor ott vagyunk a pálya szélén, akkor nem szokták a szabályokat átírni, például az ellenfélnek a kapuját nagyobbra venni”.

„Ezt meg lehet csinálni”, de a választásokat is a fair play szelleme kellene, hogy áthassa – közölte, rámutatva arra: látható, hogy a megye főjegyzője a saját politikai érdekei mentén „húzta át vagy rajzolta át” a választási térképet, s ebben több helyi fideszes képviselő is részt vett.

Mint hozzátette, arról is tudomása van, hogy az ország több pontján ugyanez történt, „erőszakkal, a korábbi hagyományokat felrúgva átrajzolták a térképeket”, példaként említette Kazincbarcikát.

Káli Sándor hangsúlyozta: erre hívja fel a figyelmet, amikor a köztársasági elnökhöz fordul jogorvoslatért. Véleménye szerint példátlan a magyar törvényalkotásban, hogy nincs helye jogorvoslatnak. Hozzátette, hogy egy jogállamban ez alkotmányellenes, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul. Indítványában „mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés megállapítását” kéri, valamint azt, hogy megfelelő határidő biztosításával az Alkotmánybíróság hívja fel az Országgyűlést az alkotmánysértő helyzet megszüntetésére.

A politikus kitért arra: polgármesterként pedig az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul, kérve, hogy az ombudsman meghatározott jogkörében eljárva vizsgálja meg a „további jogorvoslatnak helye nincs” kitétel jogszerűségét.

A polgármester diszkriminatívnak tartja azt is, hogy a megyei önkormányzati képviselők választásakor Miskolc nem képezi részét az egységes megyei választókerületnek – tehát a miskolciakat kizárják a megyei képviselők választásából -, a megyei közgyűlés tagjai számának megállapításakor pedig a város lakosságszámát is be kell számítani a teljes megyei létszámba.

Káli Sándor a miskolci választókörzetek megváltoztatása kapcsán néhány térképet is bemutatott, példákat sorolt fel az általa tapasztalt ellentmondásokra. Megállapította, hogy a szavazókörök mintegy egytizedében az átalakítást követően nem a jogszabályban meghatározott mintegy 600, legfeljebb 1200 választópolgár jut, hanem 324 fős, illetve 1967 fős szavazókör is van, ez álláspontja szerint szintén a választási eljárásról szóló törvény megsértését jelenti.

Mint mondta, tisztában van azzal a jogi ténnyel, hogy mint a város vezetője a választások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatok végrehajtására a választási iroda vezetőjének nem adhat utasítást. Álláspontja szerint azonban e rendelkezést ki kell terjeszteni az országgyűlési képviselőkre is, egyebek mellett azért, mert információi szerint a választókerületeket megváltoztató határozat előkészítésében tevékenyen „közreműködtek” a kifogást benyújtók, és Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő is.

A sajtótájékoztatón Káli Sándor hozzáfűzte: „állampolgár legyen a talpán”, aki megtalálja majd a választókörzetét vagy netán a képviselőjelöltjét Miskolcon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik