Belföld

Orbán és a “nulladik típusú” érdekegyeztetés

A szakszervezetek csak találgatják, mikor tárgyal majd velük a kormány.

A szakszervezetek tudomása szerint akár a héten összehívhatják az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülését, melyet tegnapra terveztek, de végül a kormány lemondta. Ennek ellentmond, hogy a miniszterelnök a tanácskozás lehetséges idejét augusztusra tette – írja a Népszava.

Az ülést nagy várakozás előzi meg. Nemcsak azért, mert a miniszterelnök az OÉT jövőjéről kíván szólni, hanem azért is, mert ez lesz az első ülés, amióta az új kormány hivatalba lépett. Az elmúlt két hónapban anélkül tett javaslatot a kabinet, illetve fogadott el a munka világát érintő törvényeket az Országgyűlés, hogy azokról egyeztett volna az érintettekkel.

Gaskó István, az OÉT munkavállalói oldalának soros elnökeként úgy értesült, az ülést még e héten megtarthatják, ha azon egyszerre jelen tud lenni a kormányfő, Matolcsy György nemzetgazdasági, Navracsics Tibor közigazgatási miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály.

Borsik János, az autonómok elnöke szerint az OÉT összehívása körüli huzavona is jelzi, “tarthatatlan a viszony a kormány és a szakszervezeti oldal között”. Pataky Péter MSZOSZ-elnök azt mondta: “nulladik típusú” találkozásra számít, és szívesen venné, ha a jövőben együttműködne velük a kormány, mert “eddig ennek nem láttuk jelét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik