Belföld

Leszedetné az ombudsman Lázár János listáját

Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere szerint kiállja az igazságosság próbáját az önkormányzat azon gyakorlata, hogy honlapján közzéteszi a segélyért folyamodó, de a támogatással visszaélő állampolgárok adatait. Az adatvédelmi biztos töröltetné a listát.

Lázár János az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén azt mondta: a probléma megoldására minden jogszerű eszközt kimerítettek, és bár meglehet, hogy eljárásuk “nem feltétlenül törvényes”, de felhívja a figyelmet arra, hogy a városban több mint háromszáz ember, a jogosultak egyharmada visszaélt a közpénzből juttatott támogatással, illetve visszautasította a felkínált közcélú munkát.

Lázár János arról is beszélt: hisz a nyilvánosság erejében, és meggyőződése, hogy a lista közzétételének visszatartó ereje van.

Jóri András adatvédelmi biztos a bizottság ülésén arra kérte Lázár Jánost, Hódmezővásárhely fideszes polgármesterét, hogy távolítsa el az önkormányzat honlapjáról a város szerint a támogatással visszaélők nevét tartalmazó listát.

A biztos arra hívta fel a figyelmet: a lista nem szolgálja a visszaélések megakadályozását, ugyanakkor törvénytelen, esetenként olyanokat büntet, akik nem szolgáltak rá.

Lázár azt mondta, megfontolják Jóri érveit.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat júliusban több mint háromszáz névből álló listát hozott nyilvánosságra azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, azt azonban nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel “ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből”.

A Lehet Más a Politika (LMP) képviselője, Szabó Tímea szegényellenes lépésnek tartja, hogy Hódmezővásárhely honlapján nyilvánosságra hozták a segélyt kérő, de azt át nem vevő, valamint a közhasznú munkát visszautasító személyek nevét tartalmazó listát.

Lendvai Ildikó (MSZP) szerint kettős büntetést jelent a szegényeknek a hódmezővásárhelyi városvezetés által közzétett lista, amely a szociális segélyeket kérő, de azokat igénybe nem vevő emberek neveit tartalmazza.

Radikális változásokra van szükség a szociálpolitikában és a potyautasokat ki kell dobni a rendszerből – mondta a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik