Belföld

Emlékművet állítanának Milosevicnek

Emlékművet állítanának Slobodan Milosevic háborús bűnökkel vádolt néhai szerb elnöknek egy kisvárosban, Aleksinacon - jelentette a keddi belgrádi sajtó.

Egy kis, helyi ellenzéki tömörülés néhány nap alatt majdnem ezer aláírást gyűjtött össze azért, hogy egy Milosevic-emlékmű felállítását kérjék az önkormányzattól.

Beszámolók szerint a kisváros – és a térség – nehéz gazdasági helyzete lehet a magyarázat a kezdeményezésre. Az emberek úgy érzik, a hatalomból 2000-ben eltávolított Milosevic alatt jobban éltek. Tény, hogy 2000 előtt Aleksinacon 15 vállalkozás működött, ma egyetlenegy. Akkoriban 3500 munkanélküli volt a 17 ezer lakosú településen, napjainkra 9 ezerre nőtt a számuk.

A Belgrádtól 200 kilométernyire délre fekvő várost a Vojislav Kostunica volt kormányfő vezette nemzeti konzervatív Szerbiai Demokrata Párt és az annak idején még Milosevic által alapított, de azóta gyökeresen átalakult Szerbiai Szocialista Párt irányítja.

Slobodan Milosevic 2006 márciusában halt meg hágai börtöncellájában, mielőtt lezárult volna az ellene a Nemzetközi Törvényszéken népirtás, emberiesség elleni és háborús bűntettek miatt indított büntetőper.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik