Belföld

Újabb buszt tesztel a BKV, de vásárolni egyet sem fog

A társaság buszparkjának nagy részét sürgősen le kellene cserélni, a pénz azonban hiányzik.

A BKV most 1377 autóbuszt üzemeltet, ezek közül ezer darab cseréje sürgős lenne. A társaság buszparkjának átlagéletkora megközelíti a 17 évet, a flotta európai szinten is öregnek számít, emellett a járművek nagy része a modern környezetvédelmi valamint az akadálymentesítés előírásainak sem felel meg. Cserére azonban nincs pénz: a BKV saját költségvetéséből most nem tudja kigazdálkodni azt a nagyjából 60-80 milliárd forintot, amelybe ezer új busz kerülne, bár különböző pénzügyi konstrukciókat vizsgálnak ezzel kapcsolatban – tájékoztatott Nemecz Gábor, a BKV megbízott fejlesztési és beruházási szakigazgatója.

Figyelik a használt buszok piacát is, legutóbb Belgiumból vásároltak 32 használt járművet, amelyek a szakigazgató szerint beváltak. Most azonban egyelőre úgy tűnik, hogy idén már sem használt, sem új buszokat nem vásárol a BKV – mondta a szakigazgató.

A BKV-nál 2007-ben indult a legutóbbi járműtesztelési program: többféle típusú és méretű buszt kipróbáltak már, de egyelőre bizonytalan, hogy ezek közül megfelelő forrás esetén melyekből és mennyit vásárolhatna a társaság. A fővárosi 5-ös buszvonalon augusztus 2-ig próbálhatják ki az utasok azt az alacsonypadlós városi buszt, amelynek hétfő délután kezdték meg a tesztelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik