Belföld

Rengeteg fiatal vágyik külföldre

Egy új kutatás szerint a magyar középiskolások 30 százaléka más országban képzeli el az életét 2025-ben.

A középiskolás fiatalok 30, az egyetemisták 20 százaléka inkább külföldön telepedne le a jövőben – ez derül ki egy friss akadémiai kutatásból, amely többi közt arra kereste a választ, hogy 2025-re hogyan képzelik el a jövőjüket a fiatalok. Fontosnak tartják többi közt a nyelvtanulást, elsősorban az angol elsajátítását. A környező országok nyelveit ezzel szemben szinte senki sem választaná.

Jó jel, hogy a válaszadók 78 százaléka szeretne családot, és a legtöbben két gyermeket vállalnának. Sokan úgy vélik viszont, hogy tizenöt év múlva a népesség 8 millió főre csökken. A megkérdezettek többségének nem tetszene, ha Magyarország bevándorlók célpontjává válna, de alapvetően az itt élő külföldiek felé nyitott, befogadó társadalmat képzelnek el a jövőben, amelyben például az azonos neműek házassága is mindennapos lesz.

A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, amelyet már a hétköznapok részének tekintenek. A politikában fontosnak tartanák az új pártok létrejöttét, de változások szerintük az alulról szerveződő, civil kezdeményezések segítségével is végbemehetnének.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a jobb anyagi körülmények között lévők ambiciózusabbak, nyitottabbak a jövőjükre, mint azok, akik szerényebb körülmények között nőttek fel.

AJÁNLOTT LINK:

Új pártokra várnak a fiatalok (Népszabadság Online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik