Belföld

Demszky az utódját félti a kormánytól

A következő városvezetés kerül nehéz helyzetbe, ha veszélybe kerül a BKV fizetőképessége.
Kapcsolódó cikkek

A főpolgármester szerint októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége, ha az Orbán-kormány nem fizeti ki a Bajnai-kabinet által vállalt támogatást. A kormány és a főváros között szerződésben rögzített 7,4 milliárd forintos részlet a július 15-ei határidőig nem érkezett meg.

A Városháza közleménye szerint a kabinet a következő városvezetést hozza nehéz helyzetbe, ha nem teljesíti a BKV finanszírozásáról kötött szerződést. Az állami szerepvállalás elengedhetetlen a cég pénzügyi hiányának finanszírozásához, fizetőképessége fenntartásához.

A folyósítás késedelme rövid távon is komoly kockázatot jelent a cég pénzügyi stabilitására, mivel a finanszírozó bankok bizalomvesztéséhez vezethet, ha azt érzékelik, hogy a kormány nem akarja betartani a megállapodást.

Így az egyéb lejáró hitelek meghosszabbítása is meghiúsulhat, ami a teljes, mintegy 80 milliárd forintos hitelállomány konszolidálásának igényét hozhatja magával. „Egy ilyen bizalomhiányos állapot kialakulása teljes finanszírozási válságot okozhat a BKV-nál.”

Azt az új városvezetésnek kellene már októberben menedzselnie, s „a kezelés jóval többe kerülne az adófizetőknek, mint az eredeti megállapodás betartása”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik