Belföld

Árvíz után: mozdítatlan homokzsákok a házak között

Öt hét telt el az árvíz óta, de több százezer homokzsák sok településen még mindig a folyópartokon és a házak között van Borsodban.

Edelényben nem sok minden változott az árvíz óta: a városba érkezőt a víz által elsodort utak maradványai fogadják, és több százezer homokzsák van még a Bódva partján. Az önkormányzat hétfőn döntött, a város nonprofit cége szedi majd fel a homokzsákokat. Molnár Oszkár, polgármester azt mondta, a vis major keret ad lehetőséget az utólagos munkák elvégzésére, többek között a homokzsákok begyűjtésére, így bíznak abban, hogy a központi vis major keretből kifizetik az önkormányzatnak ennek a munkának az ellenértékét.

A homokot Edelényben elkülönített helyen tárolják majd. A helyiek úgy gondolják, jobb felkészülten várni egy következő árvizet. A zsákok azonban szemétbe kerülnek. A tisztiorvosi szolgálat szerint ez a legjobb megoldás, mert a vízzel átitatott zsákok veszélyes anyagnak számítanak. Papp Erzsébet, az ÁNTSZ Észak-Magyarországi Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője elmondta, a zsákokat száradás után építési törmelékek tárolására, gyűjtésére lehet használni, viszont zöldségféléket, burgonyát, almát, ezekben a zsákokban tárolni tilos.

Felsőzsolcán 900 ezer darab, egész hegynyi homokzsák tornyosul a város szélén. A zsákok ott is szemétbe kerülnek, a homokot azonban az újjáépítéskor felhasználják. Németh Csaba, városházi szóvivő szerint a közmunkások augusztus elején kezdik a homokzsákok kiürítését, az építkezőknek csak a szállításért kell fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik