Belföld

Rekordokat döntött a parlament

A tárgyalási időben, a döntések számában és a napirend előtti felszólalásokban is megdöntötték a megelőző két ciklusban mértet.

Korszakváltó a május 14-én megalakult új parlament, amely az elmúlt húsz év legdinamikusabb ülésszakát produkálta – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke.

A július 22-ig terjedő bő két hónapban 28 ülésnapja volt a törvényhozásnak, ez idő alatt 235 óra tárgyalási időben működött a parlament, ami több, mint duplája a 2002-es és 2006-os tavaszi ülésszakénak.

A négy évvel ezelőttihez képest összesen 300 százalékkal több, 116 döntést hoztak: 56 törvényt, 59 határozatot és egy politikai nyilatkozatot. A képviselők 147 interpellációt nyújtottak be, napirend előtti felszólalásból 82 százalékkal volt több, míg kérdésből 40-et, azonnali kérdésből 72-t tettek fel. Az új parlament 19 állandó, 4 eseti és 51 albizottságot hozott létre.

Kövér László, az új házelnök nyilatkozatát firtató kérdésre, miszerint szeretne ritkább, az 1998 és 2002 közti évekére emlékeztető parlamenti ülésrendet, Lezsák Sándor úgy reagált: nincs ilyen döntés, a házbizottság nem tárgyalt ilyen előterjesztést. Felvetésként korábban már elhangzott ez, de Kövér meg fogja fogalmazni elképzeléseit – mondta Lezsák.

Az Országgyűlés őszi ülésszakát szeptember 16-ra hívták össze, Lezsák szerint akkor is folytatni kell a lendületes parlamenti tempót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik