Belföld

Mégis Sólyomhoz kerülhet az adócsomag

Schmitt Pál házelnök rövidesen aláírhatja a tegnap elfogadott gazdasági salátatörvényt.

Schmitt Pál akár még ma vagy várhatóan hétfőn aláírhatja a parlamentben csütörtökön elfogadott adó-salátatörvényt, melyet ezután az Országgyűlés Hivatala késlekedés nélkül továbbít a köztársasági elnöknek – mondták az Indexnek az Országgyűlés sajtóosztályán.

Korábban a hírportál arról írt, hogy az is közrejátszhatott a törvényről szóló zárószavazás időpontjának háromnapos későbbre halasztásában, hogy így a házelnök – kivárva a 15 napos aláírási határidőt – már az új államfőnek, azaz Schmitt Pálnak küldte volna a javaslatot.

Amennyiben viszont jövő héten Sólyom László elé kerül a törvény, a leköszönő államfő még érdemben vizsgálhatja. Az érkezéstől számítva 15 napja lenne rá, hogy aláírja, illetve ha kifogása van, akkor vissza- vagy az Alkotmánybírósághoz küldje a törvényt. Sürgősség kérése esetén ez a határidő 5 napra rövidülne.

Szakértők szerint több alkotmányosan aggályos eleme is lehet a törvénycsomagnak, és amennyiben Sólyom László a számos módosítás és új szabályozás közül akár csak egy esetében is kifogással él, az előzetes normakontrollig a teljes csomag hatályba lépése csúszhat.

AJÁNLOTT LINK:

Sólyom kezébe kerülhet az adócsomag? (Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik