Belföld

Árvíz: időjárás-jelentés kell a kárenyhítéshez

A kormányszóvivő szerint a hiánypótlás miatt hiányzik 900 millió.

A terv szerint haladnak a kifizetések a vis maior keretből – állítja a kormányszóvivő. Szerinte sok esetben azonban hiánypótlásra van szükség, ezért nem utalták a pénzeket az árvíz sújtotta a településeknek a védekezési és helyreállítási munkák fedezésére. A kormányszóvivő úgy véli, 900 millió forintot ezért nem fizettek ki, miközben az edelényi polgármester szerint csak ők 800 millióra várnak még.

Az MR1-Kossuth Rádió megkeresett néhány borsodi önkormányzatot, tudnak-e hiánypótlásról. Sajóecsegre a mai postával érkezett a felszólító levél – mondta Csabai József polgármester. A településnek 53 millió forintos vis maior-igénye van, a hiánypótlásra öt napot kaptak.

Szendrő 270 milliós vis maior igényt nyújtott be. Ebből eddig 37 millió forintot kaptak , meg egy levelet a hiánypótlásra. Például a Meteorológiai Szolgálat szakvéleményét kérik arról, hogy az adott időszakban milyen időjárási viszonyok voltak.

Más falvak benyújtott pályázataiban is vannak hasonló hiányosságok. A katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan járják a településeket és ellenőrzik a károkat. Úgy néz ki, nem teljesen zökkenőmentes a rendszer működése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik