Belföld

Daher Pierre visszavágott

Daher Pierre-t mélyen felháborította a jobbikos támadás, és az fn.hu-n keresztül azt üzeni: tanuljon meg bárki egy idegen nyelvet úgy, mint ő a magyart. Szerdán ugyanis parázs vita alakult ki az Országgyűlésben a fideszes képviselő magyar nyelvtudása miatt.

Daher Pierre-t – aki a vitán ugyan nem volt jelen – mélységesen felháborították a történtek. Ilyen vádaskodásra egyszerűen nincs mit mondani – nyilatkozta az fn.hu-nak. Sértőnek tartja, hogy leminősítik őt, a vita során odáig jutottak, hogy még orvosi végzettségét is megkérdőjelezték. „Harminc éve élek az országban. Tanuljanak meg, beszéljenek olyan jól egy nyelvet, mint ahogyan én beszélem a magyart” – mondta. Úgy véli, a sértések Molnár Oszkár Edelény jobbikos polgármesterétől indultak ki. Ő azonban a Fidesz támogatását élvezi, és nem érdeklik az ellene ágáló „kis hangok”.

„Cigánytenyésztő libanoni” – nak nevezték

Szerdán rendhagyó témát vitattak meg a képviselőink. A médiatörvényről szóló eszmecserék közben ugyanis szóba került a Kuruc.info egy korábbi cikke, amelyben a szélsőséges portál Daher Pierre fideszes képviselő eskütételét bírálta. A libanoni származású politikus ugyanis erős akcentussal esküdött föl az alkotmányra. A cikket ráadásul egy másik országgyűlési képviselő, a jobbikos Lenhardt Balázs írta. „A Fidesz megalázta a Magyar Országgyűlést, a magyar embereket”, amiért magyarul nem tudó személlyel képviselteti választópolgárait – írja a politikus.
A cikk nem csak Daher nyelvtudására tér ki, hanem parlamentbe jutásának módját is kifogásolja „hiába vásárolták meg Pierrék a cigány szavazók tízezreit, szerencsére alulmaradt a választáson”. Ennek ellenére a Fidesz „szembemenve a választók többségének akaratával” mégis az Országgyűlésbe juttatta Dahert – fogalmaz a cikkben Lenhardt. Daher ugyanis Pelczné Gáll Ildikó mandátumát vette át az Országgyűlésben.
Nem a szöveg a lényeg?

Az országgyűlésben kialakult vita L. Simon László Fideszes képviselő megjegyzésével indult, aki tiltakozott a fent említett cikk stílusa ellen, és a magyar médiához méltatlannak ítélte. Legfőképpen a címet és a felcímet sérelmezte, amelyben ez áll: „Képtelen volt helyesen elmondani az esküszöveget a cigánytenyésztő libanoni”. Novák Előd jobbikos képviselő társa írói stílusát ért vádra reagálva elmondta, hogy a címmel és a felcímmel a Kuruc.info, és nem Lenhrádt Balázs látta el a cikket.

Szerinte nem a szöveg megfogalmazására kéne felhívni a figyelmet, hanem az abban szereplő információkra. Például arra, hogy a Daher Pierre nem képes magyarul elmondani a himnuszt, és ez őt, mint az anyanyelvápolók szövetségének egyik tagját, felháborította. Utána Lenhardt is megerősítette azt a tényt, hogy az idézett mondat valóban nem az ő tollából származott.

Elszabadultak az indulatok

L. Simon László úgy vélte Lenhardtnak a cikk megjelenést követően azonnal írnia kellett volna az újság szerkesztőinek, hogy cseréljék le a demoralizáló felcímet. Akkor még nem tudta, de ez az óta meg is történt. Bár L. Simon itt le is zárta volna a vitát, a hullámot már nem lehetett megállítani. Rogán Antal kifejtette: ebben az ügyben a Jobbik ugyanazt a szemléletet képviseli, mint Jan Slota pártja, és ezen nincs meglepve. „Az a szemlélet, amit elmondott, az a szlovák állam nyelvtörvény szemlélete, ami ellen harcolunk Szlovákiában” – üzente Novák Elődnek.

Daher Pierre

A Fidesz politikusa 49 esztendős, Libanonban született, keresztény gondolkodású, római katolikus embernek vallja magát. Magyar állampolgárként él családjával Miskolcon, három gyermeke van. 2000-ben lett az Edelényi Rendelőintézet vezetője. 2002 óta az edelényi képviselő-testület tagja, 2006-ban egyéni körzetben szerzett mandátumot. Úgy fogalmaz: önszántából lett magyar állampolgár, ezt az országot választotta hazájának. A 2009. december 14-én összehívott választmányi ülésen a Fidesz-MPSZ őt jelölte a B.-A.-Z. Megyei 8. választókerület országgyűlési képviselő-jelöltjének.

Felhívta a figyelmet, hogy mindenki olyan nyelven beszél a parlamentben, amilyen nyelven akar, és most is pontosan azért harcolnak, hogy a szlovák parlamentben magyarul is beszélhessenek a felvidékiek. Innentől elszabadultak az indulatok, és hol Daher Pierre „méltatlan esküszövegét” bírálták a Jobbikosok: hol kikérték maguknak a „szélsőséges magyargyűlölő örülttel”, „felőrülttel” való összehasonlításokat. A másik oldalon a Fidesz és az LMP képviselői léptek fel, akik Daher Pierre nyelvtudását védték, mondván orvosként praktizált ember nyilván jól beszél magyarul, valamint kikérték maguknak, hogy a Jobbik mondja meg ki magyar, és ki nem.

Pörzse Sándor jobbikos képviselő felszólalásában felháborítónak nevezte a szlovák párttal való összehasonlítást, és hogy ezt a „liberális képviselők, tehát Rogán és Vágó képviselő urak” kötelességüknek tartják minden alkalommal megtenni. A vitát végül a Jobbiktól Hegedűs Tamás zárta le, aki kijelentette, hogy a cikk nem a szélsőjobboldali párt álláspontját képviseli, valamint senkinek nem akarják megszabni, hogy mitől és hogyan magyar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik