Belföld

Csütörtökön horvát kolléga jött a miniszterelnökhöz

Megkezdődtek a horvát miniszterelnök budapesti megbeszélései csütörtök délelőtt, Jadranka Kosor az Országgyűlés elnökével, Schmitt Pállal találkozott.

A házelnökkel tartott találkozó után a horvát vendég, az ország első női kormányfője Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal, majd a két kormányfő közös sajtótájékoztatót tart.

Jadranka Kosor 2009. július óta vezeti a jobbközép koalíciót, egyúttal a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség elnöke is.

A tárgyalásokon főként a közlekedési és energetikai kapcsolatokról, illetve Horvátország európai uniós csatlakozási folyamatáról lesz szó.

Budapest és Zágráb között minden területen kiváló, baráti a kapcsolat, és példaértékű az együttműködés. Magyarország szorgalmazza Horvátország mielőbbi belépését az EU-ba is, a kormány tagjai több alkalommal is azon reményüknek adtak hangot, hogy a csatlakozási okmányt a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség idején írhatják alá.

A két ország gazdasági együttműködésének legfontosabb eleme az energetikai kapcsolat, azon belül a Mol és a horvát állammal közös tulajdonban lévő INA kooperációja. A tervek szerint az év végéig elkészül, a jövő év közepétől pedig teljes kapacitással üzemelhet a Magyarországot és Horvátországot összekötő, mintegy 100 millió eurós befektetéssel megvalósuló gázvezeték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik