Belföld

Zsíros marad a magyar?

Várhatóan mégsem lesz kötelező heti öt testnevelésóra az általános iskolákban, ugyanis a Fidesz-KDNP-s előterjesztők is támogatják azt a sporttörvényhez benyújtott módosító indítványt, amely törli az erre vonatkozó rendelkezéseket az eredeti javaslatból. Az indítvány zárószavazása csütörtökön várható.

A sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló új indítványt július 2-án nyújtották be Fidesz-KDNP-s politikusok. Ebben egyebek mellett az általános iskola valamennyi évfolyamán kötelezővé tették volna a mindennapi, heti öt kötelező testnevelés órát. A közoktatási törvényt módosító, a mindennapos testnevelés órát előíró rendelkezéseket a 2011-2012-es tanévben vezették volna be az első és az ötödik évfolyamon, majd felmenő rendszerben alkalmazták volna.

Az Országgyűlés honlapján az előterjesztő által támogatott módosító indítványok között szerepel azonban az oktatási bizottság azon javaslata, amely szakmapolitikai egyeztetések szükségességére hivatkozva kiveszi a mindennapi testnevelésórákra vonatkozó rendelkezéseket az eredeti javaslatból. A parlament csütörtökön szavaz a módosító indítványokról, és házszabálytól eltérés esetén várhatóan a zárószavazást is megtartják.
Az eredeti javaslat miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Kerpen Gábor július elején levélben fordult az Országgyűlés oktatási bizottságának tagjaihoz. Az érdekvédő kifejtette: a heti öt testnevelésóra érdemi megvalósítása nagy nehézségbe ütközik, és az intézmények meghatározó részében középtávon is megvalósíthatatlan a kötelező órák részeként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik