Belföld

Levelet írt a kormány a Washington Postnak

Az amerikai napilap hétfői cikkében az Orbán-kormányt bírálta.

A főszerkesztőnek címzett levelében Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a médiatörvényt ért bírálatokra reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy az európai médiaszabályozás jelentősen eltér az amerikai gyakorlattól. Kiemelte: a lap tévesen írta, hogy Orbán Viktor nevezné majd ki a médiatanács elnökét, és annak tagjait pedig a kormányzó Fidesz jelölné ki. A valóságban a parlamenti pártok jelölhetik a testület tagjait a törvényhozásban megszerzett mandátumaik arányában – írta az államtitkár.

Kovács Zoltán kiemelte azt is, hogy a médiatörvény végleges tervezetének megfogalmazásakor figyelembe vettek számos ellenzéki javaslatot, ami még inkább növeli a jogszabály “hitelességét”. “Egy elavult szabályozás helyébe lép majd egy új, az EU-irányelveknek mindenben megfelelő rendszer” – olvasható a levélben.

Az államtitkár kifogásolta a The Washington Post cikkével kapcsolatban, hogy Schmitt Pál megválasztott államfőt a lap “a kormányfő egyik nacionalista szövetségesének” nevezte. Schmitt Pált “a sajtó soha nem emlegette “nacionalistaként”, és bosszantónak tartjuk, hogy ez a kifejezés megjelent az ön lapjukban” – írta.

Kovács levele végén kitért arra is, hogy a Fidesz növelte népszerűségét az áprilisi választások óta, és ma már az emberek kétharmadosnál nagyobb támogatását élvezi.

A The Washington Post “Magyarország jobbra fordul” című szerkesztőségi cikkében foglalkozott hétfőn az új magyar kormány első napjaival. A liberális hangvételű, mértékadó amerikai napilap alcímében úgy fogalmazott: “az új magyar kormány sovinizmus felé hajlik, és célba vette a médiát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik