Belföld

Új alkotmánykoncepció erőltetett menetben

December közepére a koalíciós képviselők előterjesztést ígérnek.

Az új alkotmányt előkészítő eseti bizottság december 10. és 15. között vitatja meg az alaptörvény koncepcióját, az arról szóló határozati javaslatot azt követően nyújtja be az Országgyűlésnek. Erről döntött mai ülésén a bizottság.

A döntést a kormánypártok támogatták, az ellenzékiek nem, mert szerintük három és fél hónap alatt nem lehet érdemi munkát végezni. Az alkotmányt előkészítő eseti bizottság – kormánypárti többséggel – mégis elfogadta az elnöke, Salamon László (KDNP) által előterjesztett menetrendet.

E szerint a testület szeptember 30-ig várja az alapvető hatalmi ágak, az alkotmányban és a törvényekben nevesített állami szervek képviselőinek, illetve az alkotmányjog tudósainak felkérésre készített koncepcionális javaslatait. A bizottság szeptember 7-ig létrehoz hét munkacsoportot.

Azok a javaslatok alapján megkezdik és október 20-ig elő is készítik a feladatkörükbe tartozó részkoncepciókat; ezeket a bizottság november 2. és 15. között tárgyalja meg. Az összegző munkacsoport november 30-ig alakítja ki a koncepció egységes szövegét, ezt tárja majd az Országgyűlés elé december 15-e után a bizottság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik