Belföld

Nem bontják le az ártérre épült magánházakat

A vízügyi államtitkár szerint a miskolci hipermarketeket viszont a lehető legrövidebb időn belül elbontatnák.

Vállalja a kettős mércét a környezetvédelmi és vízügyi államtitkár. Illés Zoltán a kereskedelmi üzletláncokat nem sajnálja, a települések lakóiról ugyanakkor azt mondta: senki sem vesztheti el otthonát. “Egyetlen családi házat sem fognak lerombolni, akármennyire is akadályozza a megduzzadt folyókat” – nyilatkozta a keddi RTL Híradónak az államtitkár. Magyarországon több tízezer családi ház árterületre épült.

Felsőzsolcán soha nem adtak ki építési engedélyt ártérre, sem az önkormányzat, sem elődje, a községi tanács. Az elmúlt hetekben a környéken több mint 280 ház dőlt össze az árvízben. A minisztérium felülvizsgálja, hogy a vízügyi igazgatóság évtizedekkel ezelőtt helyesen jelölte-e ki az árterületet.

A környezetvédelmi és vízügyi államtitkár egy négy évvel ezelőtti kormányrendelet módosítását kezdeményezi, amely az önkormányzatoknak lehetővé tette, hogy engedélyt adjanak ártéri építkezésre.

Illés Zoltán szerint a jövőben a magánházak sem kaphatnak majd engedély arra, hogy ártéren építkezzenek. A rossz helyre épített kereskedelmi vállalkozásokat törvényben köteleznék, hogy kössenek olyan biztosítást, amelyből kártalanítani lehetne a miattuk bajba kerülteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik