Belföld

Csaba László: Orbán tudatosan gyengébb forintot akart

A professzor szerint ez "nem eszement" gondolat, szólnak érvek mellette.

Csaba László közgazdász nem kommunikációs hibának, hanem tudatos tárgyalási taktikának tartja, hogy megszakadt a tárgyalás az IMF-fel és az EU-val. Az InfoRádióban a professzor azt mondta, ennek lélektani jelentősége van, a tárgyalások megszakadása pedig nem szokatlan.

Az új kormány más tárgyalási pozícióban van, mint amilyenben a szocialista kabinet volt 2008 októberében, amikor nem az volt a kérdés, milyen feltételek mellett, hanem az, lesz-e vagy sem hitelmegállapodás – tette hozzá. A szakember emlékeztetett rá, hogy az ország finanszírozása év végéig biztosított, és idén még nem kellett lehívni összeget a Valutalap keretéből.

Ez a helyzet más tárgyalási taktikát, stílust tesz lehetővé – mondta Csaba László. Szerinte az elmúlt időben sokan képviselték azt az álláspontot, hogy a magyar gazdaságnak jó lenne a gyenge forint, mert növelné az exportot és tartós növekedési pályára állítaná az országot, vagyis “ez nem egy eszement gondolat”.

A professzor úgy véli, a játszma célja a gyengébb forintárfolyam kialakítása. Az IMF taktikája azt volt, hogy megmutassa, ő a kemény legény, ezzel gyakorolt nyomást – fogalmazott a közgazdász, aki szerint a nyár az az időszak, amikor még lehet pókert játszani, ősszel azonban le kell rakni a konvergenciaprogramot az asztalra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik