Belföld

Az LMP és a Jobbik ismét kikelt Stumpf ellen

A két párt egyetért abban, hogy a korábbi kancelláriaminiszter nem alkalmas alkotmánybírónak.

Az LMP és a Jobbik álláspontja szerint Stumpf Istvánnak, az Orbán-kormány korábbi kancelláriaminiszterének alkotmánybíróvá jelölése, esetleges megválasztása ellentétes a jogi normákkal. Szerintük ugyanis Stumpfnak nincs meg a feladat ellátásához szükséges, törvény által előírt 20 éves szakmai gyakorlata. Az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága keddi tanácskozása után – ahol a 8 alkotmánybíró-jelöltet halgatták meg – Schiffer András (LMP) és Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) közösen kritizálták az újságírók előtt Stumpf jelölését.

Schiffer András szerint a törvény szigorúan előírja, milyen végzettség és szakmai gyakorlat kell ahhoz, hogy valaki alkotmánybírává váljon. Mint mondta, ha Stumpf István kancelláriaminiszterségét is beleszámítják, akkor is maximum 12 éves gyakorlata van a szükséges 20 évvel szemben. Schiffer szerint a kormánypárt nyílt törvénysértésbe hajszolja az Országgyűlést Stumpf István alkotmánybírává jelölésével.

Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, az eljárás összeegyeztethetetlen a jogi normákkal. A jobbikos képviselő egyébként Stumpf Istvántól a meghallgatáson kevesebb hatalmi arroganciát és több szerénységet, visszafogottságot várt volna el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik