Belföld

A volt államfők juttatásairól vitáztak a Házban

Az ellenzék szerint nem a súlyos gazdasági válság közepén kellene kiterjeszteni a volt köztársasági elnökök javadalmazását.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára fontosnak nevezte, hogy a közjogi rendszer részévé váljanak a volt államfők.

Az államtitkár a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvényjavaslat expozéjában kiemelte: a volt államfők járó juttatások időbeli korlátjának eltörlésével a törvény megteremti annak a lehetőségét, hogy a volt köztársasági elnök tapasztalataival, ismereteivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével élete végéig aktívan tudja az ország érdekeit szolgálni.

Hozzátette: a javaslat lehetővé teszi, hogy a volt köztársasági elnök feladatának ellátásához szükséges pénzügyi feltételeknek a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetésén belül történő biztosításával, a mindenkori kormánytól függetlenül tudja ellátni feladatait.

A törvénymódosítás általános vitájában felszólaló ellenzéki képviselők elsősorban fenntartásaikat fogalmazták meg a javaslattal kapcsolatban.

A szocialista Ficsor Ádám és Göndör István egyaránt támogatásáról biztosította a módosításokat, ugyanakkor a jobbikos felszólalókhoz hasonlóan kifogásolták, hogy az államfők javadalmazását a “legsúlyosabb gazdasági válság közepén” tervezi elfogadni az Országgyűlés.

A javaslatot kisebb módosításokkal támogató LMP-s Schiffer András egyebek mellett arról szólt, hogy kizárólag a teljes megbízatási idejüket kitöltő államfőknek kellene biztosítani a megnevezett támogatásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik