Belföld

Orbán beszéddel zárul a rendkívüli parlamenti ülésszak

A csütörtöki, utolsó ülésnapon szólal föl a kormányfő. Házelnököt, alkormánybírókat és OVB tagokat is választ a Parlament.

Csütörtökön a kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés ülése. Ezt követően titkos szavazáson voksolnak a köztársasági elnökké választott, ezért posztjáról augusztus 5-ével távozó Schmitt Pál házelnök utódjáról. A Fidesz várhatóan Kövér Lászlót, a párt választmányi elnökét jelöli a posztra.

Ugyancsak titkos szavazáson két alkotmánybírót is választanak. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazta szükséges. Megválasztásuk esetén az alkotmánybírák esküt is tesznek. A posztra legesélyesebbek a Fidesz-KDN által jelölt két személy, Bihari Mihály és Stumpf István.

A személyi javaslatok között döntnek az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak megválasztásáról. A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt javasolja, hogy az új OVB tagja legyen Bordás Vilmos, Bozsóki Éva, Hunyadfalvi Ákos, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Sasvári Róbert; póttagnak Székely Lászlót indítványozza megválasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik