Belföld

Holnaptól megszűnik az UV-B-riasztás

Vasárnaptól átmenetileg visszavonja az Országos Meteorológiai Szolgálat az UV-B riasztást. Az UV-B-index ugyanis várhatóan a 7,5-ös riasztási érték alá csökken.

Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy bár záporok lehetnek országszerte, lelkiismeret furdalás nélkül napoztathatjuk a hátunkat, nem leszünk tőle öregen ráncosabbak és csúnyábbak.
Még ma is a legmagasabb fokozatú, azaz piros figyelmeztetés van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb UV-B index elérheti a 7,5-ös határértéket, mindez az ország területének legalább 50 százalékát érinti, és ez az állapot több órán keresztül fennáll. A 7,5 pedig magas érték. Magyarországon 10 fokú skálán mérik a sugárzást és az OMSZ 5 kategóriát használ a sugárzás jelzésére, amely szerint a 7 körüli érték már nagyon erős, 8 fölött pedig extrém mértékű a sugárzás. És ez az UV-B sugárzás, amit egy-egy napozással magunkba szívunk, hozzáadódik az előző napiakhoz, sőt a gyerekkoriakhoz is – amikor egy szál kisnadrágban önfeledten homokoztunk a Balaton partján–, és a bőrünk így lesz érzékenyebb, ráncosabb, napallergiás, vagy ne adj’ isten rákos.
Holnaptól megszűnik az UV-B-riasztás 1Ez az, ami miatt viszont holnaptól kevésbé kell izgulnunk. Ma estétől megérkezik fölénk egy hidegfront, zivatarokkal és esőkkel. És ezeket a zivatarokat bizony – hogy ha már nem a sugárzás miatt kell holnap aggódnunk, azért ne legyünk mégsem olyan nyugodtak–, jég és viharos szél is kísérheti majd. A hidegfront északnyugat felől érkezik, 20-40 milliméter körüli csapadékot és 60-85 kilométer/órás széllökéseket hoz magával. A Dunántúlon 24 és 29 ◦C között lesz a legmagasabb hőmérséklet, míg a Tiszántúlon délelőtt meleg és fülledt marad az idő, 29-33 ◦C-ig melegedik a levegő, amíg oda nem ér a hidegfront. Ez a front aztán enyhül, de a hét közepéig itt marad fölöttünk.

Szerda környékén azonban újra visszatér nyári erejével a napsütés és a meleg, és nekünk csak az lesz a dolgunk, hogy ezután is tudatosan élvezzük azt. Fogyasszunk sok folyadékot és óvjuk a bőrünket a káros UV-sugárzástól!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik