Belföld

Kövér házelnök, Bihari és Stumpf alkotmánybíró lehet

Kövér és Bihari régóta ismert volt és a volt miniszter sem meglepő javaslat.

Kövér Lászlót javasolja házelnöknek a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának a vezető kormánypárt elnöke. A miniszterelnöki szóvivő azt is közölte, hogy Orbán Viktor alkotmánybírónak Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt indítványozza megválasztani.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a Fidesz-frakció hétfőn vitathatja meg a miniszterelnök javaslatait és a jelölteket csütörtökön választhatják meg a képviselők. Kövér László választmányi elnök jelölését már a Fidesz elnökségi ülésén is megvitatták.

Bihari Mihály volt Ab-elnök jelölésének indokaként a szóvivő ismét azt mondta: az, hogy Orbán Viktor a baloldalhoz inkább köthető személyt kért fel egy fontos tisztségre, nem gesztus, hanem az új politika lényege.

Mint mondta: a Fidesznek sok baloldali szavazója van, ezért a kormányfő ezzel a javaslatával a választói akaratnak tesz eleget. Hozzátette, hogy Bihari Mihály korábbi, az Alkotmánybíróságon végzett munkája mindenképpen indokolja a jelölését.

Az első Orbán-kormány kancelláriaminiszteréről szólva Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az inkább politológusként ismert Stumpf István tagja az új alkotmánykoncepció kidolgozására felkért testületnek, így gyakorlati oldalról találkozott az alaptörvénnyel.

Mivel a 15 tagú jelölőtestületben a Fidesz-KDNP-nek tíz képviselője van, így a kormányfő mindkét emberének jelölése biztosra vehető. Nem lehet kétséges az sem, hogy ezt követően a koalíciós többség mind az új alkotmánybírákat, mind az új házelnököt megválasztja.

A Fidesz egyébként már június közepén bejelentette, hogy az egyik üres alkotmánybírói posztra Bihari Mihályt jelöli. Akkor azt mondták, másik jelöltjüket azután fogják megnevezni, ha feláll a jelölőbizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik